Iskanje po Googlu in zgodovina spletnih strani

Točna besedna zveza
Za iskanje točne besedne zveze uporabimo navednice (" ")

Primer: Če želimo poiskati spletne strani na katerih se pojavlja besedna zveza "marketing na facebooku", to v iskalno okence vpišemo v navednicah.

Neželene besede
V poizvedbi lahko iz rezultatov izključimo zadetke, ki vsebujejo besede, ki nas ne zanimajo. To naredimo z znakom minus pred neželeno besedo (-)

Primer: Če želimo poiskati spletne strani, ki govorijo o družbenih omrežjih, vendar ne o Facebooku, to naredimo tako, da v iskalno okence vpišemo "družbena omrežja -facebook".

Iskanje znotraj domene
Iščemo lahko tudi samo znotraj določene spletne strani ali domene, ki jo definiramo z iskalnim operatorjem "site:".

Primer: Če želimo na spletni strani rtvslo.si najti članke, ki omenjajo Fakulteto za družbene vede, v iskalno okence vpišemo "fakulteta za družbene vede site:rtvslo.si". Pomembno je, da med site: in naslovom spletne strani ni presledka.

Sorodne strani
Za iskanje spletnih strani, ki so neki strani sorodne, uporabimo iskalni operator "related:"

Primer: Če želimo poiskati spletne strani, ki so sorodne strani www.dnevnik.si, v iskalno okence vpišemo "related:www.dnevnik.si".

Iskanje definicij
Za iskanje definicij pred pojmom za katerega želimo najti definicijo napišemo "define". V zadetkih dobimo spletne strani z definicijami za iskani pojem.

Primer: Če nas zanima angleška definicija za pluralizma, v iskalno okence vpišemo "define pluralism".

Več Google trikov?
Še več o Googlovem iskanju si lahko preberete na spletni strani Google Inside Search. Spodaj pa si lahko ogledate Tweete, s ključno besedo Google tricks.


Waybackmachine
V okviru spletne strani Internet archive deluje iskalnik Wayback machine, ki omogoča ogled "snapshotov" spletnih strani. To pomeni, da si lahko ogledate, kakšne so določene spletne strani zgledale v preteklosti.

Spletna stran FDV?
Kakšna je bila spletna stran FDV 1. 10. 2006?Kaj pa?

*Altavista je bil eden izmed prvih internetnih iskalnikov (med prvimi desetimi). Bil je prvi, ki je dosegel večjo prepoznavnost in široko uporabo. V določenem obdobju, pred vzponom Googla, je slovel kot najhitrejši iskalnik. Leta 2003 Altavisto kupi Yahoo, leta 2013 Yahoo ukine Altavisto in naslov www.altavista.com preusmeri na search.yahoo.com.
Več o Wayback machine