Repozitorij Univerze v Ljubljani
Repozitorij Univerze v Ljubljani (RUL) omogoča zbiranje in hranjenje elektronskih oblik zaključnih del študija ter objav zaposlenih na Univerzi v Ljubljani in raziskovalnih podatkov. 

V RUL je vključena tudi zbirka Dela FDV, ki vsebuje polna besedila diplomskih in magistrskih nalog Fakultete za družbene vede od leta 2002 naprej, nekatera doktorska dela ter polna besedila člankov iz revij, ki izhajajo na Fakulteti za družbene vede: Teorija in praksa (od leta 1998 do leta 2012), Družboslovne razprave (od leta 1984 dalje).

Celotna besedila zaključnih visokošolskih del in objav so v RUL-u na voljo v odprtem dostopu.
Iskanje v RUL
Repozitorij UL omogoča več načinov iskanja. V naslednjem videu je prikazan primer naprednega iskanja magistrskega dela z omejitvijo iskanja na dela Fakultete za družbene vede in uporabo iskanja po ključnih besedah. 
Iskanje po RUL
RUL
  iskanje 
 
Kontakt
Urednica vodiča:
Nataša Godec
Naconalni portal odprte znanosti
Nacionalni portal odprte znanosti omogoča iskanje in branje celotnih besedil institucionalnih repozitorijev vseh slovenskih univerz hkrati. Repozitoriji univerz so kompatibilni z navodili OpenAIRE in povezani s COBISS.SI ter SICRIS.SI, vključeni v evropski portal magistrskih ter doktorskih del DART-Europe in v različne direktorije, agregatorje ter iskalnike (OpenDOAR, ROAR, BASE ...).
 

Omogočen je odprti dostop do vsebin:           
DKUM  Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru
RUL Repozitorij Univerze v Ljubljani

RUP Repozitorij Univerze na Primorskem
UNG Repozitorij Univerze v Novi Gorici
ADP 
Arhiv družboslovnih podatkov
VideoLectures.NET
Digitalna knjižnica Slovenije
Spletni arhiv NUK
Digitalna knjižnica Ministrstva za obrambo
Repozitorij Sci Vie

ODKJG: pomoč in svetovanje


Knjižnica nudi svojim članom brezplačne tečaje ter informacijsko pomoč.
 
Shranjevanje v RUL
Zaenkrat shranjevanje del v RUL poteka preko ODKJG, zato se z vprašanji obrnite na odkjg@fdv.uni-lj.si. Kmalu bo omogočeno tudi samostojno dodajanje del za študente in zaposlene na UL.
 
Dostopnost zaključnih del FDV
Dela od leta 2002 so na voljo v elektronski obliki v zbirki Dela FDV, ki je vključena tudi v Repozitorij UL. Ta dela v tiskani obliki niso na voljo za izposojo (arhivski izvodi).

Dela do leta 2002 se nahajajo v skladišču in so na voljo za izposojo v čitalnici. (Izpolnite obrazec za naročilo iz skladišča. Naročeni izvodi vas bodo na izposoji čakali tri dni).

Vsa doktorska dela so v prostem pristopu in so na voljo za branje v čitalnici. Doktorati od leta 2009 pa so dostopni tudi v elektronski obliki.

Iskanje po COBISS/OPAC
V katalogu COBISS+ lahko zaključna visokošolska dela iščete s pomočjo kode za vrsto vsebine.
V spodnjem videu je prikazan primer iskanja v katalogu Osrednje družboslovne knjižnice JG.COBISS+ ODKJG
Pomoč
Naročila zaključnih del FDV iz skladišča lahko posredujete tudi na elektronski naslov: 
izposoja.odkjg@fdv.uni-lj.si


 
Mednarodne zbirke
Proquest Dissertation and Thesis
ProQuest Dissertations and Theses (PQDT) je ena najobsežnejših zbirka doktorskih in magisterskih disertacij v svetovnem merilu. Vsebuje bibliografske podatke o več kot 3 milijonih doktorskih in magistrskih nalog z vsega sveta.

Proquest Dissertation and Thesis OPEN
Proquest ponuja tudi dostop do doktorskih in magistrskih del avtorjev, ki so se odločili, da bodo svoja dela objavili v odprtem dostopu.

DART  European Theses Portal
DART-Europe je portal, ki omogoča iskanje celotnih besedil magistrskih nalog in doktorskih disertacij partnerstva evropskih knjižnic in konzorcijev. Dostopnih je preko 541.000 dokumentov 562 evropskih univerz iz 28 držav.

Open Access Theses and Dissertations (OATD)
omogoča iskanje celotnih besedil visokošolskih zaključnih del iz celega sveta. Trenutno indeksira 2,982,280 del iz 1100 univerz in raziskovalnih inštitucij.

NDLTD - Networked Digital Library of Theses and Dissertations
Ponuja združevalno iskanje doktorskih disertacij in magistrskih del. Obsega preko 4.000.000 disertacij oz. del.

Portal de Tesis Latinoamericanas 
Portal nudi iskanje disertacij z različnih univerz s področja Latinske Amerike preko enotnega iskalnega vmesnika.

Australasian Digital Thesis Program 
Vsebuje več kot 5,000 del v prostem dostopu s področja Avstralije in Nove Zelandije.

 
Nacionalne zbirke
EThOS - Velika Britanija - Portal EThOS združuje doktorske disertacije univerz v Veliki Britaniji, ki objavo disertacij dovoljujejo v odprtem dostopu. Na voljo je več kot 44.000 disertacij. Za dostop do nekaterih del je morda potrebna brezplačna registracija.

TESEO - Španski nacionalni portal za iskanje doktorskih del.

TEL (thèses-en-ligne) - Francija - Portal je namenjen nudenju dostopa do doktorskih disertacij. Na ta način pripomore k izboljšanju znanstvene komunikacije.

Österreichische Dissertationsdatenbank - Österreichische Dissertationsdatenbank služi za iskanje disertacij z avstrijskih univerz. 

NARCIS - Nizozemska - Nizozenski nacionalni portal vse znanstvene produkcije. Na priloženi povezavi so na voljo vse doktorske disertacije, ki so na voljo v odprtem dostopu.

DiVA - Skandinavija - Portal DiVA je iskalno orodje za raziskovalne publikacije in disertacije, ki so nastale na 40 skandinavskih univerzah.

Digitalni akademski repozitorij (DAR) - Hrvaška - Repozitorij zaenkrat vsebuje doktorska in magistrska dela Univerze v Zagrebu.

doiSerbia PhD - Srbski portal doktorskih disertacij. Disertacije so lahko napisane v cirilici ali v latinici.

Theses Canada - Kanadski portal ponuja več kot 50.0000 naslovov zaključnih del. Da bi dobili le tiste zadetke, ki so na voljo v polnem besedilu preko spleta, pod iskalnim okencem izberite "Electronic Theses".

TROVE - Avstralija - iskalnik avstralske nacionalne knjižnice. Na priloženi povezavi lahko iščete med več kot 600.000 avstralskimi disertacijami.

Indian Theses - India - portal TheShodhganga študentom ponuja platformo za oddajo zaključnih del, vsej ostali skupnosti pa ponuja odprti dostop do del, ki jih hrani.
 
OhioLINK Electronic Theses and Dissertations Center - omogoča iskanje disertacij s 30 univerz in fakultet v zvezni državi Ohio.

American Doctoral Dissertations 1933-1955 - Ponuja brezplačni dostop do polnih besedil ameriških disertacij, ki so nastale med leti 1933 in 1955.

Več povezav na nacionalne repozitorije je na voljo na naslednji strani: http://www.academicjoy.net/phdcandidate-Theses.html .